Friday, April 24, 2009

TU Eindhoven gaat er voor!!!!

Er moeten in 2020 een miljoen elektrische auto's op de weg rijden in Nederland. De drie Nederlandese TU's en Stichting Natuur en Milieu hebben gisteren op de AutoRAI een ambitieus actieplan gepresenteerd met dit als doel. Het plan is gebaseerd op het duurzame autoconcept c,mm,n.

Een visualisatie van de c,mm,n car 2.0.

Er moeten nog op veel fronten hobbels worden overwonnen om te bereiken dat de elektrische auto echt een levensvatbare keuze wordt voor de normale consument, legt dr.ir. Theo Hofman van de TU/e uit. Denk bijvoorbeeld aan de infrastructuur - oplaadpunten, netcapaciteit - de productie van elektriciteit, de ontwikkeling van accus, en de rol van de consument en overheid en de nieuwe kennis die nodig is bij garages en wegenwacht. Het Actieplan Elektrisch Rijden wil het allemaal integraal aanpakken. Hofman: "Het probleem met elektrische auto's is vooral nog de range; je kan er niet ver genoeg mee rijden. En je kan nog nergens tanken. Een ander probleem: elektrische auto's zijn nog heel erg duur. De vraag is: hoe ga je dit allemaal tackelen?"

Het plan benoemt daartoe twaalf actielijnen, en wijst meteen de partijen aan die dit zouden moeten oppakken. Zo zouden er grootschalige experimenteerprogrammas moeten komen. Een andere wens: lange-termijn zekerheid over belastingen en regelgeving, en het stimuleren van proefprojecten en deelname in financile risicos. De blik is hierbij vooral gericht op de overheid. "De overheid zou misschien de eerste grote klant kunnen zijn", vertelt Hofman. "Dat brengt de vraag op gang, en de industrile ontwikkeling. En de overheid zou het elektrische laden kunnen faciliteren." Daarnaast is 'samenwerking' door vele partijen een belangrijk kernpunt. Het plan voorziet daarvoor in een Formule E-team, dat de regie heeft.

Een basiselement in het plan is de zogeheten c,mm,n. Dit is een autoconcept waaraan de drie technische universiteiten al langer samenwerken, met als doel te komen tot een schone, slimme en vooral duurzame auto. De TU/e werkt aan de ontwikkeling van de aandrijflijn, ofwel de motor en de accu's.

Het plan is gisteren ook aan het minister-president Balkenende en minister Eurlings overhandigd. Er is al brede steun voor dit 'masterplan' om tot een versnelde introductie van de elektrische auto te komen: ook de gemeente Amsterdam, ANWB, Athlon Car Lease, Eneco, Prorail en Rabobank zijn erbij betrokken.

Een miljoen elektrische auto's op de weg binnen elf jaar. Dat is zeer ambitieus, beaamt TU/e-onderzoeker Hofman. "Het is inderdaad de vraag of het realistisch is. Maar het gaat er niet om of het doel 250000 of een miljoen auto's is. Je moet de lat hoog leggen."

Het Actieplan Elektrisch Rijden is te lezen op de site van Stichting Natuur en Milieu. Meer infoover c,mm,n is te vinden op de site van c,mm,n.


Bron: AllePersberichten.nl".


No comments: